You are here

Nyt liv til Præstens Bøg

Af tjoh
Det kendte gamle bøgetræ, der væltede i foråret 2019, genopstår nu som kunstværk.

Kultur- og Fritidsudvalget har afsat 45.000 kr. til at lade kunstneren Søren Brynjolf forvandle det gamle bøgetræ, kendt som ”Præstens Bøg”, til et kunstværk. Træskærerarbejdet begynder i november 2019.

Et træ med særlig betydning

”Præstens Bøg” har i mange år haft en særlig betydning for besøgende i Frijsenborgskoven ved Hammel. Historien fortæller, at Pastor Andresen i 1850 bad lensgreven af Frijsenborg om lade træet stå, da det havde særlig betydning for ham og mange andre. Træet nåede at blive næsten 300 år og var kendt for at springe ud cirka en uge før de øvrige bøgetræer. Nu genopstår det stolte træ, når stammerne omdannes til kunstværker, der berører emnet ”tid”.

Steen Thomasen, formand for Kultur- og Fritidsudvalget i Favrskov Kommune, glæder sig over, at træet får nyt liv.

- Præstens Bøg har en historisk betydning for området og er meget besøgt af både løbere og gående. Nu ærer vi træet og historien på smukkeste vis, og træet kan minde os om tiden, der går og om naturens cyklus. Alting har sin tid, og nu får Præstens Bøg sin anden tid som kunstværk og bliver dermed et nyt udflugtsmål i Frijsenborgskoven. Det glæder mig, at vi på den måde kombinerer både historie, natur og kultur, siger Steen Thomasen.

Følg forvandlingen fra træstamme til kunstværk

Søren Brynjolf går i gang med træskærerarbejdet midt i november 2019, og interesserede er velkomne til at følge med i processen. De tre parallelle stammer udsmykkes med hvert sit kunstværk, der kredser om begrebet tid og historien. Kunstværket forventes at stå klar ved årsskiftet.

Kunstværket har en forventet levetid på 8-15 år og vil forgå over tid og blive hjemsted for insekter, svampe og lignende.

Penge fra puljen til kulturinitiativer

Pengene til kunstværket kommer fra puljen til kulturinitiativer, der blev behandlet på Kultur- og Fritidsudvalgets møde 3. oktober 2019. Her blev der også givet støtte til:

  • Guldfesten: 15.000 kr.
  • Teater, middelaldermusik og kunstfernisering i Farre: 24.000 kr.
  • Kunsten ud i Landsbyerne 5: 75.000 kr.
  • Ordskov - litteratur- og kulturfestival ved Kollerup Gods: 50.000 kr.
  • Musik InSide Favrskov: 38.000 kr.
  • Udarbejdelse af strategi for fritids- og idrætsområdet: 60.000 kr.

Læs mere om kulturinitiativerne her

 

Dato: 24. oktober 2019

Senest opdateret:

30. oktober 2019